Sinterklaasjournaal

Ieder jaar is de Sint weer in ons land en op 5 december is het voor vele kinderen een hele spannende avond. Wat zullen zij krijgen als cadeau en zal dat zijn wat ze hebben gevraagd aan de Sint? Van tevoren kunnen ze vaak al genieten van iets lekkers in de schoen. Bij Sinterklaas hoort van alles en nog wat. Niet alleen cadeautjes, maar ook lekkernijen zoals natuurlijk de pepernoot (of de chocoladepepernoot), taaitaai of schuimpjes. Dit mag allemaal niet ontbreken bij het vieren van Sinterklaas. Iets anders dat voor kinderen ontzettend leuk is om naar te kijken, is het Sinterklaasjournaal!

Sinterklaasjournaal gemist? Geen probleem hieronder vind je de rechtstreekse link naar het laatste Sinterklaasjournaal en wat er allemaal al gebeurd is.

sinterklaasjournaal

SinterklaasWat is het Sinterklaasjournaal?

Zoals de naam al zegt, is er sprake van een journaal, maar dan geschikt voor kinderen. Het is hetzelfde idee als het jeugdjournaal. Hierbij wordt het nieuws op een manier verteld dat het voor kinderen te begrijpen is. Bij het Sinterklaasjournaal, is dit ook het geval, alleen gaat het alleen maar over alles wat er gebeurt met Sinterklaas en zijn pieten. Het Sinterklaasjournaal begint ieder jaar weer een week voor de intocht gehouden wordt. Op deze manier krijgen kinderen al het nieuws dat voor de intocht kan gebeuren. Denk aan pakjes die zoek zijn geraakt en alle problemen die voorkomen voor de intocht. Zo worden kinderen op de hoogte gehouden van niet alleen de leuke dingen, maar vinden zij het ook ontzettend spannend hoe het allemaal gaat. Alle pakjes die op de boot geladen moeten worden en een grote boot die helemaal naar Nederland moet varen.

Algemene informatie

Het Sinterklaasjournaal wordt al sinds 2001 uitgezonden. Iedere werkdag is er weer een nieuwe aflevering, net als bij het echte nieuws het geval is. Het journaal duurt tien minuten, dus de kinderen zullen niet lang voor de tv blijven hangen bij het kijken van dit journaal. In ieder journaal worden er meestal drie onderwerpen gekozen. De ene keer zal dit zijn over een piet die vermist is, de andere keer over pakjes die kwijtgeraakt zijn. Dit wordt gevolgd door kort nieuws en hierna volgt het weer van de pieten. Op deze manier is het in elkaar gezet als een echt journaal. Het journaal is meestal rond 6 uur, zodat kinderen van allerlei leeftijden het kunnen kijken. Het journaal bleek zo succesvol te zijn dat ze werden genomineerd voor een Gouden Stuiver. Dit maar liefst drie keer, waarvan de Gouden Stuiver een keer gewonnen werd.

Tijdens de afleveringen zie je verschillende pieten voorbij komen. Zo heb je onder andere huispiet, reservepiet, vergeetpiet, opa piet, strooipiet, rommelpiet en nog een aantal pieten. De naam zegt al wat er in het karakter van de pieten schuilgaat. De vergeetpiet vergeet een heleboel en de strooipiet is de perfecte piet om de pepernoten rond te strooien. De pieten worden vrijwel ieder jaar weer door dezelfde acteurs gespeeld, waardoor kinderen ook niet wantrouwend zullen worden zodra ze ineens een hele andere piet zijn dan ze gewend zijn.

 

 

Voor degene die lekker mee willen zingen met de leukste Sinterklaasliedjes die gezongen worden in het Sinterklaasjournaal heeft Bol diverse leuke muziek CD’s in de aanbieding. Tevens kan je hier de enige echte Sinterklaasboeken voor een schappelijke prijs kopen om elke avond aan uw kind(eren) voor te lezen. Een echte aanrader vinden wij op dit moment het lees & luisterboek Sinterklaas journaal geschreven door Aje Boschhuizen!

Op 7 november 2022 start het sinterklaasjournaal weer en kunnen alle kinderen mij en mijn behulpzame pieten weer in het nieuws zien. Wanneer je fan bent van sinterklaas mag het journaal zeker niet ontbreken aan je dagelijkse planning. Wanneer het sinterklaasjournaal voorbij is kunt u ook de intocht van sinterklaas online bekijken.

sinterklaasjournaal-regenboogDe discussie

In 2015 barstte de discussie los over zwarte piet. Nooit eerder werd er gedacht aan zwarte piet waarbij racisme zou horen. De een vindt het onzin, de ander vindt het racisme en voelt zich beledigd dat dit in Nederland kan. Dit heeft ook zo zijn invloed gehad op het Sinterklaasjournaal, want zij stonden voor een groot dilemma: moeten de pieten zwart blijven of geven we ze een andere kleur? Je wilt als tv-maker het liefst iedereen tevreden houden, en hoewel het hoe dan ook niet lukt met iedereen, is het toch een lastige kwestie. Je wilt mensen niet discrimineren, maar wilt de mensen die de pieten het liefst gewoon zwart zien omdat dit traditie is, ook niet teleurstellen door te kiezen voor een andere kleur piet. Er werd uiteindelijk een keuze gemaakt waarbij er gekozen werd voor zwarte pieten, maar ook voor andere kleuren. Zo waren er ook een aantal pieten die heel licht bruin waren en een aantal vlekken op het gezicht hadden. In eerste instantie wordt altijd gezegd dat zwarte piet ook zwart is doordat hij door de schoorsteen gekomen is, maar nu vroegen een heleboel mensen zich af waarom ze dan helemaal zwart zijn. Je hoort dan misschien wat vlekken op het gezicht te hebben, maar helemaal zwart zijn hoort niet, volgens veel mensen. Dit is de reden dat ze ook kozen voor een lichtere kleur met vlekken. Zo is het duidelijk dat de piet vies is geworden van de schoorsteen in plaats van een helemaal egale kleur.

De zwarte pieten discussie werd in het Sinterklaasjournaal niet besproken. Grote kans dat dit was omdat kinderen er niet mee verward moesten worden, maar er blijkt ook nog een andere reden voor te zijn. Heel simpel: de opnames waren al gemaakt voor de hele discussie was losgebarsten. Het was geen optie meer om de opnames weer helemaal opnieuw te doen, dus werd er besloten om het op deze manier alsnog uit te zenden. De opnames waren voor het grootste deel al gemaakt en er was geen weg meer terug, maar het was geen kwestie van het negeren en de kop in het zand steken. Dit jaar zijn er namelijk wel gevolgen van de discussie om zwarte piet, waardoor het Sinterklaasjournaal helemaal anders zal worden. Hoewel het idee wel hetzelfde blijft, is het nog onzeker over wat we allemaal te zien zullen krijgen. Zullen alle pieten gekleurd zijn en niet meer zwart?


Iets wat hoe dan ook gaat veranderen, is dat er verschillende pieten nieuw zullen zijn. Er zijn namelijk een aantal pieten weggegaan bij het Sinterklaasjournaal. De reden hiervan was dat zij geen onderdeel wilden uitmaken van de hele discussie over zwarte piet. Als je zwarte piet speelt, is het logisch dat je hiervoor ook raar aangekeken wordt. Zij besloten daarom het Sinterklaasjournaal te verlaten. Ook de presentatrice besloot weg te gaan, en ook zij had de reden dat het allemaal lastig was met de hele discussie rondom zwarte piet. Het is lastig om hierover iets goeds te zeggen. Als je zegt dat zwarte piet niet racistisch is maar het een leuke kinderfeest is, zul je kwade mensen achter je aan krijgen, maar als je zegt dat het wel racistisch is, krijg je precies hetzelfde. Je kunt het in dit geval niet goed doen. Logisch dus dat niet alleen pieten, maar ook de presentatrice besloot om weg te gaan.

Hoe nu verder met het Sinterklaasjournaal is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat het journaal wel gewoon doorgaat. De kinderen kunnen dus weer een aantal weken voor de buis zitten en genieten van alle gebeurtenissen rondom Sinterklaas en zijn pieten. Er zijn een aantal gezichten die zij niet meer terug zullen zien, maar gelukkig gaat het vaak vooral om het idee van zwarte piet, en niet degene die de zwarte piet speelt. Vergeet dus niet dat het journaal ongeveer een week voor de intocht weer begint, afhankelijk van welke dag dit is. Op de zondag is er een samenvatting van wat er in de afgelopen week gebeurd is, zodat als er toch iets gemist is, de kinderen weer helemaal op de hoogte zijn. Gelukkig hoef je niets te missen, want met websites waar afleveringen terug te zien zijn, kunnen ze op ieder moment van de dag terugkijken wat ze nog niet hebben gezien.

Maak er een leuke Sinterklaasavond van

Het Sinterklaasjournaal heeft een extra lange aflevering bij de intocht en het journaal gaat door tot Sinterklaasavond. De avond dat het allemaal gaat gebeuren voor de kinderen die niet langer meer kunnen wachten op hun cadeautjes. Dit kan echter ook lastig zijn, want kinderen kunnen er behoorlijk over zeuren. Je wilt er dan zo snel mogelijk vanaf zijn en wilt graag dat de cadeaus er zijn en je ze kunt geven, maar het is wachten tot het tijd is om ze te geven. Tot die tijd kun je een aantal dingen doen om de kinderen bezig te houden. Denk daarbij aan het zingen van leuke liedjes. Er zijn genoeg cd’s verkrijgbaar met allerlei liedjes met het thema van Sinterklaas. De meeste liedjes hiervan zijn ontzettend bekend en de meeste kinderen kunnen deze dan ook met gemak meezingen. Een andere mogelijkheid is om spelletjes te spelen. Dat hoeft niet perse te maken te hebben met Sinterklaas, zolang de kinderen maar afgeleid zijn. Een potje pesten, twister spelen of iets anders: het is maar net wat je in huis hebt.

Wat mag nou echt niet ontbreken op Sinterklaasavond? Lekker eten! Ook dit kunnen weer verschillende dingen zijn, maar de pepernoten zijn ontzettend geliefd. Niets is lekkerdere dan deze zelf maken, en dat is bovendien helemaal niet moeilijk. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en de pepernoten zijn lekker snel klaar na even in de oven te hebben gestaan. Vergeet niet om ze heel klein te maken, want ze kunnen in de oven nog behoorlijk uitzetten en daardoor zijn het al snel kleine koekjes. Je moet natuurlijk nog wel het idee van pepernoten hebben. Wat je ook kunt doen, is zelf chocoladepepernoten maken. Net even wat lastiger, maar wel nog veel lekkerder vinden veel mensen. Doe dit samen met de kinderen en ze zullen zo druk bezig zijn met het maken van de perfecte pepernoot dat ze helemaal vergeten dat de pakjes straks voor de deur staan.

Al met al zijn er genoeg dingen die zorgen voor een leuke Sinterklaasavond. Lekker eten, leuke cadeaus en de gezellige muziek op de achtergrond. De kinderen zullen de tijd van hun leven hebben na het openen van hun cadeaus, en dat hoeft helemaal niets duurs te zijn. Als je dus nog zoekt naar een leuk cadeau, zijn er ontzettend veel sites waar je kleine dingetjes voor bijvoorbeeld een euro kunt kopen. Zo kun je gemakkelijk een aantal cadeaus bestellen zonder hiervoor een groot bedrag uit te geven.

Geniet van de Sinterklaasavond, en vergeet natuurlijk niet om de weken ervoor alles in de gaten te houden met het Sinterklaasjournaal. Zo ben je goed voorbereid op de avond van de Sint en zijn pieten.

Sinterklaas
Logo
Shopping cart